Fakta om tastaturer - Fritid

Fakta om tastaturer

Tastaturinstrumenter viser en kombination af enkelhed og kompleksitet. Deres ensartede nøgle layout er baseret på en systematisk musikalsk struktur, men mastering af sådanne instrumenter er ofte udfordrende på grund af de mange teknikker, der kræves for at interagere med nøglerne for at producere et tilsyneladende uendeligt spektrum af lyde. Ikke desto mindre er tastaturer fremtrædende træk ved en mangfoldig gruppe instrumenter, herunder klaveret, som er en af ​​de mest elskede musikklammer i historien.

Funktioner

Et musikalsk tastatur består af en række tilstødende lange og korte taster, der tjener som løftestænger, når de trykkes og frigives. Hver nøgle svarer normalt til en bestemt note i den overvejende 12-tone musikalske skala, med den laveste note til venstre og frem til højest til højre. Grupper af nøgler gentages for at repræsentere det ønskede antal oktaver, som er tonehøjdeintervaller, der afviger med en frekvens af en halv (dvs. en oktav-et-trin ned) eller dobbelt så meget (dvs. et oktav et trin ovenfor).

Nøglerne producerer musikalske lyde gennem forskellige metoder. Ved at trykke på en tast får armen til at starte luftstrømmen gennem et rør på et organ, fuldender forbindelsen af ​​et kredsløb på en synthesizer og rammer en klokke på et karillon.

Klaverer

Klaver er det mest kendte og almindeligt anvendte tastaturinstrument i verden. Ifølge Metropolitan Museum of Art var den italienske instrumentproducent Bartolomeo Cristofori (1655-1731) i begyndelsen af ​​det 18. århundrede primært ansvarlig for at opfatte den tidligste version af det, der nu kaldes klaver. I 1711 kaldte journalisten Scipione Maffei denne skabelse "gravicembalo col piano e forte" (dvs. cembalo med blødt og højt), hvilket gav anledning til det tidligere term fortepiano (dvs. "højt-blødt" på italiensk) til instrumentet som det nuværende formelle navn pianoforte (dvs. "soft-loud").

Clavichords

Det europæiske clavichord og cembalo, der begge blev opfundet i det 14. århundrede, gik forud for klaveret i spektret af tastaturinstrumenter. Alle tre er dog afhængige af lignende mekanismer til manipulering af strenge af metal for at skabe vibrationer og dermed lyd. Som klaverer rammer en clavichord den relevante streng med en hammerlignende enhed, efter at en tast på tastaturet er trykket, men clavichords bruger tangenter, som er små metalblade.

cembaloer

Harpsichords ikke strejke strings for at skabe musikalske lyde, men i stedet pluk dem. Når en tast trykkes, løfter den modsatte ende af tasten et langt stykke træ kaldet en jack. Jacken er fastgjort til en pluk kaldet et punktum, der plukker strengen. Når nøglen er frigivet for at genoptage en hvilestilling, falder jacken væk, og filtpolstringen øverst dæmper strengens vibrationer.

Andre instrumenter

Der er tre hovedkategorier af musikinstrumenter, der indeholder tastaturer. Aerofoner, der benytter vibrerende luft til at skabe lyd, omfatter harmonika, harmonium, melodeon, melodica og rør og reed organer. Chordophones. som manipulerer strenge vibrationer for at skabe lyde, omfatter tangent klaver, bøjet klaver, hurdy gurdy (dvs. hjulfidle) og forskellige elektriske klaverer. Pianoer, klavercord og cembalo er også akkordofoner. Endelig indeholder idiofoner, der frembringer lyd overvejende gennem selve instrumentets vibrationer, karillon, celesta og glasschord.