Lyrisk danshistorie - Fritid

Lyrisk danshistorie


Lyriske dans sikringer ballet, jazz og moderne danseteknikker til at skabe en moderne dansestil, kendt for sin udtryksevne og musikalitet. En konstant udviklende kunstform, lyriske koreografer og dansere tilpassede historisk eksisterende dansesteg og udgør til ny moderne musik. Dens underholdende, følelsesmæssige egenskaber, sammen med dens fremtrædende popularitet i de populære medier, fremkalder lyrisk dans til popularitet i det 21. århundrede.

Ballet Foundations

Lyrisk danseteknik kan spore sine rødder direkte til den russiske Vagonava-metode af klassisk ballet. Udviklet af Agrippina Vaganova i første halvdel af det 20. århundrede, fokuserer Vaganova-metoden på rygstyrke og væskens væskefylde. Da lyrisk dans først optrådte i sin samtidige form i 1970'erne og 1980'erne, lånte den de flydende arme og kraftige "port de bras" (der betyder "vognens vogn") fra Vaganova's metode til at kommunikere følelser eller historier om et musikstykke .

Jazz og moderne indflydelse

Amerikansk jazz og moderne dans bidrog enormt til de stilistiske elementer af lyrisk dans. I midten af ​​det 20. århundrede begyndte Martha Graham - en af ​​de vigtigste udviklere af moderne dans - at eksperimentere med kroppens evner til at formidle store følelsesområder gennem skarpe, vinkelbevægelser. I mellemtiden sprang jazzdans fra sociale dansegulve til Broadway-scenen, hvor det blev lige så vigtigt som dialog for at fortælle et shows historie. Denne kunstneriske tilgang til dans hjalp form lyrisk dans i senere årtier.

Lyrical Dance Emerges

Lyrisk dans opstod som en ny kunstform efter de kulturelle ændringer i 1970'erne. Dansere ønskede nye måder at formidle en bred vifte af menneskelige følelser gennem bevægelse, snarere end at regne med præcisionen af ​​klassisk ballet eller den abstrakte kvalitet af moderne dans. Dansere koreograferede danser til populære sange og begyndte at bruge sætningen "lyrisk" for at beskrive den praksis at skabe bevægelser, der er inspireret direkte af tekster af et stykke musik.

Lyrisk dans som en særskilt stil

Da lyrisk dans blev populær i 1990'erne, dræbte danselærere med, om de skulle medtage den nye stil i studieplaner, sammen med jazz, moderne og ballet. Nogle argumenterede for, at lyriske kun skulle undervises som en variation på ballet og jazz, snarere end som en separat enhed. Andre lærere begyndte at undervise lyriske danseklasser adskilt fra ballet. I begyndelsen af ​​2000'erne tilbød nogle af verdens mest fremtrædende dansestudier som Broadway Dance Center og Steps on Broadway klasser i lyrisk dans.

Lyrisk dans i populær kultur

Fox's reality show "Så du tror du kan danse ?," som premiere i 2005, indeholder jævnligt lyriske dansere og koreografer som Mia Michaels. De visuelt imponerende spring, sving og akrobatik, der blev vist på showet, hjalp med at skubbe lyrisk dans til nye fysiske vanskeligheder. Celine Dion indarbejdede også lyrisk dans i hendes show, "A New Day", som løb i Las Vegas fra 2003 til 2007. Dens prevalens på scenen og fjernsynet har gjort lyrisk dans til en favorit hos danskere over hele verden.