De Vigtige Kunstnere fra 60'erne - Fritid

De Vigtige Kunstnere fra 60'erne

Kunstnerne fra 1960'erne er generelt forbundet med "Pop Art." Popkunst fra London i 1950'erne og 1960'erne var den dominerende kunstneriske genre i USA. Pop Art opstod som en reaktion på abstrakt ekspressionisme, som havde været den dominerende kunstneriske model i 1940'erne og 1950'erne. Ud over at afvise det meste af abstrakte ekspressionisme, var kunstnerne forbundet med pop kunst interesseret i udfordring af traditionelle begreber. De afviste især ideen om "kunst". Popkunst blev motiveret af ønsket om at gøre kunst mere tilgængelig for masserne, og faktisk var en af ​​Pop Artens karakteristika den omfattende af forbrugerkultur.

Robert Rauschenberg

Robert Rauschenberg (1925-2008) lagde grunden til Pop Art-bevægelsen i hans tidligere arbejde i 1950'erne. Han eksperimenterede med "fundne objekter" og collageteknikker og udfordrede de traditionelle ideer om kunstneriske materialer og temaer. Hverdagens genstande og billeder, som "mannen på gaden" er let forbundet med, kan bruges til at skabe kunst. Kunst kan laves af enhver form for genstand. En dagligdags genstand bliver et "kunstobjekt" på grund af kunstnerens hensigt. Kunstneren fjerner eller alienererer objektet fra sin normale kontekst. Kunstnerens behandling af objektet gør os tilnærmet det på en anden måde. Rauschenberg giver forrang til kunstnerens "ide" over indholdet.

Roy Lichtenstein og Andy Warhol

Lichtenstein (1923-1997) og Warhol (1929-1987) er nok de to kunstnere fra 1960'erne, hvis arbejde er mest anerkendt af offentligheden. Lichtenstein og Warhol blev begge påvirket af Rauschenbergs tidligere arbejde og ideer og udvidede ideen om popkunst på deres egne unikke måder. Lichtensteins tegneseriebilleder og Warhols suppe og berømtheder er blevet en del af folkekulturen og er ofte parodierede. Warhol og Lichtenstein var interesserede i at blande de linjer, der adskiller billedkunst på den ene side fra forbrugerisme og populærkultur på den anden side. De brugte begge billeder, som er let og straks genkendelige. Lichtenstein anvendte tegneseriefigurer, tyggegummi wrapper tegneserier og billeder fra magasiner og tv. Warhol brugte kommercielle genstande, såsom suppe og sæbebokse, og billederne af berømte berømtheder som Elvis og Marilyn Monroe. Warhol og Lichtensteins værker er begge præget af høje og levende farver, som selv er en refleksion på den moderne reklame og forbrugerkultur.

Jasper Johns

Jasper Johns (født 1930) blev involveret i den livlige New York City kunst verden af ​​1950'erne. Han blev stærkt påvirket af Rauschenberg såvel som avantgarde komponisten John Cage. Hans mest kendte maleri er "American Flag", som han producerede i 1954-55. Johns vedtog populære ikonografi og billeder som flag, kort og numre i hans arbejde. Hans hensigt er at skabe nye betydninger ved at arrangere konventionelle symboler i nye sammenhænge.

Mark Rothko

Rothko (1903-1970) havde en tre-årig karriere som professionel kunstner. Hans karriere begyndte i 1930'erne. 1960'erne repræsenterer den sidste fase af hans karriere. Rothko præsenterer en direkte udfordring for popartister, som han afskedigede som charlataner. Rothko søgte dybere mening i kunst. Hans kunstneriske ideer blev informeret af studier af Freud, Jung og Nietzsche og studier i mytologi og symbolik. Hans arbejde i 1960'erne fokuserede på store lærrede med rektangulære former. Målet med værkerne var at motivere åndelig kontemplation og meditation i seeren.