Hvad er en IMAX-biograf? - Fritid

Hvad er en IMAX-biograf?

IMAX teknologi blev udviklet på 1970'erne af et canadisk produktionsselskab som en måde at skabe en mere dybtgående, high definition filmoplevelse. IMAX-film var oprindeligt dokumentarfilm, men efterspørgslen efter en high definition-film har medført, at Hollywood Blockbusters bliver fælles muligheder ved IMAX billetboks. Ifølge IMAXs corporate website var der i september 2010 470 IMAX teatre i 45 lande rundt om i verden. I marts 2011 var antallet af IMAX teatre i drift vokset til 528 i 46 lande. Hvad gør IMAX anderledes end gammeldags biografer?

Skærmene

Det første der kan ses om et IMAX-teater er størrelsen på skærmen. En traditionel IMAX-skærm bygget til originale specifikationer er 30 meter høj, så høj som en 8-etagers bygning og 23 meter bred. Den enorme skærm gør det muligt for filmen at udfylde hele din vision, herunder periferi, hvilket giver en utrolig dyb oplevelse. Nogle skærme er endda bygget konkav, så billedet ombrydes omkring dig, hvilket giver en følelse af tredimensionel dybde.

Filmen

Specialfilm bruges til filmfilm til IMAX teatre. Traditionelle teaterkvalitetsfilm optages på 35mm film, mens IMAX bruger en speciel 70-15 film. 70-15 betyder, at filmen er 70 mm bred, og hver filmramme er 15 perforeringer høje; perforeringer er de små huller, du ser langs siderne af projektorfilmen. Ved hjælp af film giver denne størrelse IMAX mulighed for at projicere deres film med en meget højere opløsning og med langt større detaljer end traditionel film.

Begrænsninger

Specielle kameraer er påkrævet på grund af den specielle film, der bruges til at fremstille high definitionen af ‚Äč‚ÄčIMAX-film. Også de massive skærme til IMAX teatre kræver, at de specielle teatre skal bygges specielt for at imødekomme ikke kun skærmstørrelsen, men vinklerne af sæder, der er designet til at maksimere synsvinklen for alle medlemmer af publikum. IMAXs film og teaters specialitet betyder, at IMAX-film er dyrt for både filmvirksomheder og teatrejere. Derudover kræver IMAX-film, der kræver special effekter, meget mere gengivelsestid på grund af den høje opløsning, der vises: Visning af billedet næsten 100 meter højt gør dårlig CGI meget mærkbar.

Hvorfor IMAX?

IMAX teatre appellerer til filmskabere på trods af ekstraomkostningerne ved at producere IMAX kvalitetsfilm på grund af appel til forbrugere om at se filmens højeste kvalitet. Filmvirksomheder er i konstant kamp mod bootleggere, der distribuerer billige eller endda gratis kopier af deres film på gadehjørner og internettet. ImAX-teatrets specialitet er imidlertid ikke noget, der kan gengives i det gennemsnitlige hjem, så billetsalget forbliver stærkt, selv for brede piratkopierede film.