Hvad er en offset litografi? - Fritid

Hvad er en offset litografi?

En offset lithograph er et tryk lavet af processen med offset lithografi. Betegnelsen offset indikerer, at udskriften ikke er lavet direkte fra trykplader, men i stedet overføres billedet til en anden overflade og fra den overflade til papiret. Denne proces bruges oftest til kommerciel udskrivning, sjældent til kunst. Højtryksprint som aviser, blade og reklamer er oftest offset lithografier.

Historie

Den første kendte offsettrykning var en utilsigtet opdagelse. I 1903 bemærkede Ira Washington Rubel, at det indtryk, han fik, da et billede ved et uheld blev overført fra stentrykscylinderen til gummiprintpladen, var klarere end det originale billede. Den bløde gummi gav et renere, klarere billede end den hårde stenplade, da den blev overført til papir. Han brugte disse oplysninger til at opfinde en ny type trykkeri. Omkring samme tid lavede Charles og Albert Harris en lignende opdagelse og producerede deres egen version af offsetpressen. Pressen fremstillet af Harris Automatic Press Co. havde en metalplade og en "tæppecylinder." Dette arrangement tillod brug af papir fra store ruller. På 1950'erne var offset lithografi den mest almindelige form for udskrivning og er stadig med tilsætning af nogle digitale prepress-innovationer.

Fordele

Offset-litografier har konsekvent høj billedkvalitet. Fordi gummi "tæppe" er lidt fleksibel, svarer den til overfladen på overfladen, der bliver trykt på og producerer derfor skarpe, rene billeder. Det er også hurtigere og nemmere at fremstille trykpladerne, og pladerne varer længere, fordi de kun kommer i kontakt med tryktæppet, der er blødere og mindre slibende end papir. Offset lithografi er også den billigste måde at producere billeder af høj kvalitet i store mængder.

Ulemper

Processen er ikke praktisk for små mængder på grund af omkostningerne ved fremstilling af pladerne. Billedkvaliteten, selvom den er fremragende til kommercielle formål, er ikke så god som den for rotogravure eller fotogravureudskrivning. De er mere tilbøjelige til at blive brugt til kunstbilleder. Den anodiserede aluminium, der anvendes i pladerne, kan blive kemisk følsomme over tid og producere spøgelsesbilleder i ikke-trykte områder.

Behandle

Først oprettes eller overføres et billede fotografisk eller digitalt på en tynd trykplade lavet af metal eller plast. I offset-litografi bliver billedet på trykpladen ikke hævet eller forsænket som i brevpress eller gravering. Oliebaseret trykfarve anbringes på trykpladen og klæber kun på billedområderne på overfladen. Det blækkede billede overføres derefter ved tryk på gummidækselcylinderen og derfra er det trykt på papiret.

Lithographs in Art

Kunst litografier er en anden og multi-trin proces. De bruger også oliebaserede blæk, men hver farve påføres separat, for hånden, og derfor tager et individuelt litografisk print nogle måneder at producere. Offset lithographs af kunst er trykte reproduktioner og er således ikke originale kunstværker. For at se forskellen mellem originale håndtegnede litografier og offset-litografier, brug et forstørrelsesglas. I et offset lithografebillede vil du se, at farven består af mange prikker. På originale litografier vil du se en solid farve.